Judit
3 °C
7 °C

Ugyanolyan káros az egészségre a túlsúly, mint a dohányzás

2010.01.06. 09:13
7 hozzászólás

A Columbia Egyetem és a New York-i City College által végzett járványtani vizsgálat szerint 2008-ban a felnőtt amerikai lakosság tízmillió egészséges életévet veszített a túlsúly, és ugyanennyit a dohányzás miatt.

A vizsgálat eredményeit Haomiao Jia és Erica I. Lubetkin összegezte tanulmányában, amely az American Journal of Preventive Medicine című szaklap februári számában jelenik meg. A vizsgálat 1993 és 2008 között készített interjúkon alapszik. Ebben az időszakban az amerikai lakosság körében 18,5 százalékkal csökkent a dohányosok, ugyanakkor 85 százalékkal növekedett a túlsúlyosok száma. A kutatók szerint a két elkerülhető kockázati tényező közel azonos mértékben csökkenti az életminőséget illetve terheli az amerikai egészségügyi rendszert.

Míg az elhízott emberek elsősorban a betegségek kialakulásának kockázatát növelik, addig a dohányosok az életükkel is fizethetnek szenvedélyükért. A kutatók számításaikhoz külön mértékegységet, az úgynevezett minőségi tisztaságú életévet (QALY - quality adjusted life year) alkalmaztak. Egy QALY egy, tökéletes egészségben eltöltött életévet jelent.