Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A veserák összetettebb, mint eddig hitték

2010.01.07. 11:04
6 hozzászólás

Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányukban.

Az eredmény azt mutatja, hogy ez a látszólag egyszerű rákfajta is számos további altípusra osztható, ami megnehezítheti a személyre szabott kezelést. A veserák leggyakoribb formáját, a világossejtes karcinomát az esetek többségében egyetlen gén, a VHL mutációja okozza. Mégis, amikor a kutatók mintegy száz tumorminta 3500 génjének DNS-elemzését elvégezték, további géneket találtak, amelyek rákos elváltozást indítanak el a sejtekben.

A gének közül három a hisztonokat módosítja, azokat a fehérjéket, amelyek a DNS-molekula kromoszómákba csomagolását segítik, és kritikusan fontosak a sejtműködés szempontjából. A cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézetének Rákgenom Programjának keretében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az újonnan megtalált génmutációk egyike sem járul hozzá 5 százaléknál nagyobb arányban a veserákos esetekhez. Ahhoz azonban, hogy személyre szabott, eredményes kezelést kapjanak a páciensek, fontos tudni, hogy melyik altípusba tartozik a vesetumor.

A veserák évente 100 ezernél több embert öl meg világszerte.