Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Burjánzanak a tudományos csalások Kínában

2010.01.08. 11:46
10 hozzászólás

A tudományos csalások és a hamis tanulmányok elleni komolyabb fellépésre szólította fel Kínát a világ egyik legbefolyásosabb tudományos folyóirata, a The Lancet, miután két kínai kutatócsoport több tucatnyi tanulmányáról kiderült, hogy nélkülöznek minden hitelességet.

"Ahhoz, hogy teljesüljön Hu Csin-tao elnöknek az a célkitűzése, hogy Kína 2020-ra tudományos szuperhatalommá váljon, szigorúbb szabályozásra van szükség a tudományos feddhetetlenség terén" - szögezte le a brit orvosi folyóirat, amely szerint Kínának jelentős erőfeszítéseket kell tennie a jobb kutatási etika megteremtésére és a tudományos kutatások összehangolására.

A The Lancet figyelmeztetése azután látott napvilágot, hogy az Acta Crystallographica Section E című, nyitott internetes tudományos folyóirat kiterjedt csalásokat fedezett fel 2007-ben publikált kínai tanulmányokkal kapcsolatban. A kristálytani felfedezéseket taglaló értekezéseket két, a kelet-kínai Csiangszu tartományban lévő Csingkangsang Egyetemen tevékenykedő kutatócsoport állította össze. Az előbbi 41, az utóbbi 29 tanulmányt tett közzé az internetes oldalon.

A folyóirat szerint akár még több tanulmányról is kiderülhet, hogy hamis. Az Acta Crystallographica Section E szabad hozzáférést biztosít a tudósok számára, a szerzők a publikálás költségeinek fedezésére 150 dolláros honoráriumot kapnak.

A kínai tudósok igen termékennyé váltak az utóbbi időkben. A tudományos folyóiratokban 2008 óta közzétett 271 ezer tanulmány 11,5 százaléka kínai kutatók tollából származott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!