Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Burjánzanak a tudományos csalások Kínában

2010.01.08. 11:46
10 hozzászólás

A tudományos csalások és a hamis tanulmányok elleni komolyabb fellépésre szólította fel Kínát a világ egyik legbefolyásosabb tudományos folyóirata, a The Lancet, miután két kínai kutatócsoport több tucatnyi tanulmányáról kiderült, hogy nélkülöznek minden hitelességet.

"Ahhoz, hogy teljesüljön Hu Csin-tao elnöknek az a célkitűzése, hogy Kína 2020-ra tudományos szuperhatalommá váljon, szigorúbb szabályozásra van szükség a tudományos feddhetetlenség terén" - szögezte le a brit orvosi folyóirat, amely szerint Kínának jelentős erőfeszítéseket kell tennie a jobb kutatási etika megteremtésére és a tudományos kutatások összehangolására.

A The Lancet figyelmeztetése azután látott napvilágot, hogy az Acta Crystallographica Section E című, nyitott internetes tudományos folyóirat kiterjedt csalásokat fedezett fel 2007-ben publikált kínai tanulmányokkal kapcsolatban. A kristálytani felfedezéseket taglaló értekezéseket két, a kelet-kínai Csiangszu tartományban lévő Csingkangsang Egyetemen tevékenykedő kutatócsoport állította össze. Az előbbi 41, az utóbbi 29 tanulmányt tett közzé az internetes oldalon.

A folyóirat szerint akár még több tanulmányról is kiderülhet, hogy hamis. Az Acta Crystallographica Section E szabad hozzáférést biztosít a tudósok számára, a szerzők a publikálás költségeinek fedezésére 150 dolláros honoráriumot kapnak.

A kínai tudósok igen termékennyé váltak az utóbbi időkben. A tudományos folyóiratokban 2008 óta közzétett 271 ezer tanulmány 11,5 százaléka kínai kutatók tollából származott.