Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

15 milliárd dollárból épül a tudomány új városa Dél-Koreában

2010.01.11. 11:25
3 hozzászólás

14,6 milliárd dollárból létre akarják hozni a tudomány és az oktatás városát Dél-Koreában. Ezt hétfőn jelentette be az ország kormányfője, aki szerint a kormányhivatalok egy részét is a felújított Sejong Cíty-be telepítik majd át.

Csung Un Csan kormányfő azt mondta, hogy az ország legnagyobb cége, a Samsung már alá is írta a megállapodást a tervvel kapcsolatban, és a transznacionális céghez további nagyvállalatok csatlakoznak. A bejelentés szerint a 14,6 milliárd dollárra becsült költség nagyjából 35 százalékát a magánvállatok adják a fejlesztéshez.

A hétfőn bejelentett terv egy 2005-ös elképzelés módosított változata. Öt évvel ezelőtt az akkori államfő, Roh Mu Hjon aki később korrupciós botrányai miatt öngyilkos lett, azt közölte, hogy kilenc minisztériumot és négy kormánycéget visznek majd át Sejongba, amely Szöultól 150 kilométerre, délre található. Roh Mu Hjon liberális kormánya akkor a térség fejlesztése miatt állt elő a tervvel.

A mostani konzervatív kormánynak nagy csatákra kell számítani a parlamentben a tervmódosítással kapcsolatban, mivel nem támogatja azt sem az ellenzék, sem a kormányzó Nagy Nemzeti Párt jelentős része. Közleményében a miniszterelnök kijelentette, hogy a Sejong City-terv "a múlt hibáinak kijavítását is szolgálja, hogy meg lehessen alapozni az utat a jövőbe".