Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A leukémia kockázatát növelő négy új génvariációt fedeztek fel

2010.01.12. 08:56
0 hozzászólás

A krónikus limfoid leukémia (CLL) kockázatát növelő négy új génvariációt fedeztek fel brit tudósok, akik kutatásaikról a Nature Genetics című szaklap legújabb számában számoltak be.

A felfedezés azt jelenti, hogy a tudomány jelenleg már 10 olyan génvariációt ismer, amely a krónikus limfoid leukémiához köthető - közölték az Európai Rákkutató Intézet (ICR) kutatói.

A krónikus limfoid leukémia a vérképzőszervek leggyakoribb felnőttkori rosszindulatú megbetegedése. A nyugati országokban a CCL adja a leukémiák 30-40 százalékát, az esetek többségét 55 éves kor felett diagnosztizálják. S míg a krónikus limfoid leukémia nagyjából egyforma arányban sújtja az európai és afrikai származású népességet, a betegség igen ritka az ázsiaiak körében.

A kutatásokat irányító Richard Houlston professzor szerint bebizonyosodott a CLL örökletes volta: a betegség nem egy magányos gén meghibásodása, hanem többféle genetikus elváltozás összeadódó hatása miatt alakul ki. Az emberek különböző számú rizikófaktorként azonosított génvariációt hordozhatnak: minél több van belőlük, annál nagyobb valószínűséggel betegszik meg az egyén krónikus limfoid leukémiában.

"Azon személyek esetében, akiknél 13 rizikófaktort azonosítottunk, az átlagos népességhez képest hétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki CCL" - magyarázta Richard Houlston.

A rizikófaktorokat 2503, krónikus limfoid leukémiában szenvedő beteg és 5789 egészséges személy DNS-ének összehasonlítása révén szűrték ki.

Korábbi vizsgálatok során Richard Houlston csapata azt derítette ki, hogy genetikai tényezők fogékonyabbá tehetik az embereket a CLL iránt, és hat olyan gént azonosítottak, amelyek általánosan kimutathatók a krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegeknél. Most a teamnek 4 új genetikai tényezőt sikerült azonosítania. A brit kutatók ugyancsak kimutatták, hogy e betegek 87 százalékánál legalább egy ilyen genetikai rizikófaktor kimutatható.