Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Online olvasható Newton találkozása az almával

2010.01.18. 14:40
0 hozzászólás

Egy 18. századi kézirat eredeti, interneten is elérhető változatában olvasható Isaac Newton fejére pottyanó, fáról lehulló alma híre esete, és az, hogy miként dolgozta ki gravitációs elméletét. Egy akkortájt élt régiségkereskedő, William Stukeley ezen a címen található kéziratában felidézi azt az 1726 tavaszán tartott teadélutánt, amelyen a híres tudós elmesélte, hogy mi történt vele néhány almafa árnyékában az 1660-as évek közepén. Stukeley eredetiben, átlátható nyomtatott formában olvasható jegyzete mellett Robert Hooke-nak (1635-1703), a brit Királyi Társaság titkárának sokáig elveszettnek hitt, több mint ötszáz oldalas kézirata is megtalálható.

Az 1660-ban alapított brit Királyi Társaság idén ünnepli fennállásának 350. évfordulóját, amelyet Hooke és Stukeley lapozható jegyzetei mellett több mint 60 jelentős tudományos irat közzétételével kíván nevezetesebbé tenni. A digitalizált dokumentumok itt egy időszalagon felsorolva böngészhetők.