Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Feltárják Ulpiana ókori romvárost

2010.01.28. 11:04
0 hozzászólás

Ulpianát a feltételezések szerint a Kr.u. I. században alapították, ez Szerbia és Koszovó mai területét, valamint Macedónia és Bulgária egyes részeit felölelő Moesia Superior római provincia egyik fontos politikai és kulturális központja volt. A város virágkorát a római korban élte, ám később Ulpianának számtalan barbár támadást kellett elszenvednie.

A települést 479-ben rombolták le, amikor Theodemir keleti gót király fiát, a későbbi Nagy Theodorikot küldte háromezer harcossal a város ellen. A "kegyelemdöfést" egy 518-as földrengés adta, amely elpusztította a várost. A VI. században Justinianus bizánci császár uralkodása alatt újjáépítették a települést, amely akkortól a Iustiana Secunda nevet viselte. A korai kereszténykorban a város püspöki székhely volt, írja a Balkan Insight.

A romváros területén eddig kő-, márvány- és téglaépítmények maradványai kerültek elő, valamint a temető egy része. Némely kőtömbön római felíratok olvashatók.

A Koszovói Régészeti Intézet és a Német Régészeti Intézet együttműködésében most három éven át tartó feltárásokat terveznek, a projekt előkészítéseként a német szakemberek 24 hektáros területen geofizikai mérőműszerek segítségével térképezték fel az egykori város szerkezetét.