A lepkezabáló piszedenevér az év denevére

2010.02.08. 17:05

A nyugati piszedenevért (Barbastella barbastellus) választották magyar denevérkutatók 2010-ben az év denevérének, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a ritka faj veszélyeztetettségére. A denevérkutatással foglalkozó hazai természetvédők 2008 óta választják meg az év denevérét, a piszedenevérre internetes szavazás alapján esett a választás, mondta Görföl Tamás, a Tolna Megyei Természetvédelem Alapítvány programvezetője.

Forrás: arkive.org
Forrás: arkive.org

A 28, Magyarországon előforduló denevérfaj közül a piszedenevérrel ritkán lehet találkozni, mert elvétve fordul elő településeken. Igazi otthona főként a hegyvidéki öreg erdők, idős tölgyesek, bükkösök. Az 5-6 centiméteres, 10 grammot nyomó, és jellegzetes orra alapján könnyen felismerhető piszedenevér szálláshelyét elsősorban az elváló fakéreg alatt találja meg, de szívesen beköltözik természetes vagy denevéreknek kihelyezett, mesterséges odúba is. Szinte kizárólag éjjeli lepkékkel táplálkozik.

Görföl Tamás beszámolt arról, hogy a Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány szakemberei a Gemenci erdőben rádiós nyomkövetéssel tizenhárom szálláshelyet derítettek fel; a kutatásoktól olyan információkat remélnek, amelyek hozzájárulnak a faj céltudatosabb védelméhez. A piszedenevér állományát a természetvédők szerint az intenzív erdőgazdálkodás, a tarvágások, a tájidegen fafajokkal végzett erdőfelújítás és a barlangokban telelő állatok zavarása veszélyezteti.

Mint az alapítvány programvezetője elmondta, a fakitermelések során az idős, elváló kérgű fákat vágják ki először, pedig ezek jelentik a piszedenevér fő búvóhelyeit. Az Európa-szerte veszélyeztetett faj túlélési esélyét a természetkímélő erdőgazdálkodás jelentheti.

Jelenleg a hazai denevérfajok közül húsz védett, nyolc, köztük a piszedenevér, fokozottan védett. A faj egyedeinek természetvédelmi értéke százezer forint.  • Hírek
  • Árfolyam