Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Lefilmezték a ködfoltos párducot

2010.02.15. 17:57
38 hozzászólás

Először sikerült videokamerával megörökíteni a Borneó szigetén nemrégiben felfedezett ködfoltos párducfajta egy példányát, jelentették be hétfőn malajziai természettudósok.

Egy képkocka a filmfelvételből
Egy képkocka a filmfelvételből

A három méter hosszú és mintegy negyvenkilós párducról éjszaka a malajziai Dermakot vadrezervátumban, Sabah államban készült felvétel.

"Meglepődtünk azon, hogy nem félt, pedig a ködfoltos párducok arról ismertek, hogy rendkívül félénkek. Nyugodtan sétált a járművünk körül annak ellenére, hogy égtek a lámpák és járt a motor" - mondta Azlan Mohamed, a Sabah egyetem természettudósa, aki nem titkolta, hogy szerencséjük volt. "Ritkán lehet ilyen állatot vadon látni. Általában kerüli az emberek közelségét" - tette hozzá.

A borneói ködfoltos párducot (Neofelis diardi) nemrégiben önálló fajként ismerték el, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió 2008-ban a veszélyeztetett állatok közé sorolta.

000T TRNic429574

A ködfoltos párduc legnagyobb ragadozónak számít Borneón, ezen a Malajzia és Indonézia között megosztott jókora szigeten. Borneón különösen gazdag az ökoszisztéma, amelynek fennmaradását súlyosan veszélyezteti az erdőirtás és a bányászat.