Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

A régi Jeruzsálem életébe enged betekintést a ritka arab felirat

2010.02.18. 08:55
78 hozzászólás

Egy díszes márványtáblán lévő arab felirat, amelyre Jeruzsálem Óvárosában bukkantak, betekintést enged abba, hogy milyen lehetett a település élete a X. században, muszlim uralom alatt.

A 10 centiméterszer 10 centiméteres, fehér márványtáblára másfél méterre a padlózat alatt bukkantak egy felújításra váró házban. A tulajdonos a törvényeknek megfelelően ugyanis kihívta a régészeket leletmentő feltárások elvégzésére, így került elő a tábla.

A feliratot Mose Saron, a Héber Egyetem professzora fejtette meg, aki szerint 910-ből, al-Muktadir kalifa (908-932) majd negyedszázados uralkodásának korai éveiből származik.

A táblát egy veterán készíttette, aki ily módon mondott hálát a földért, amelyet szolgálataiért a kalifától kapott. A kiérdemesült katona az uralkodót egyébként állhatatos emírként emlegeti.

Ebben az időben Jeruzsálemet Bagdadból irányították az Abasszidák, akik a várost az Egyiptomban uralkodó  Fátimida-dinasztiával vívott sok-sok háború során hódították el.

Az Abasszida kalifák Jeruzsálemet az iszlám szent városának tartották.

Mint Annette Nagar ásatásvezető régész rámutatott, a tábla egyrészt segít majd a kutatóknak jobban megérteni, hogy milyen lehetett az élet a X. századi Jeruzsálemben, amelyet muszlimok, keresztények és zsidók népesítették be. Másrészt arra világít rá, hogy hogyan stabilizálták hatalmukat a kalifák.

"A kalifa lojalitásukért ingatlanokkal jutalmazta hű embereit, így kívánva erősíteni hatalmát a meghódított területeken, beleértve Jeruzsálemet. Pontosan úgy cselekedett, ahogy más uralkodók tették ezt különböző korokban" - hangsúlyozta a régész.