Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Emberként osztozkodnak a bonobók

2010.02.22. 15:24
5 hozzászólás

Önként osztozkodni nem kizárólag emberi gesztus. Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a csimpánzokhoz hasonló bonobók következetesen úgy döntöttek, megosztják táplálékukat másokkal. A kutatást vezető Brian Hare, a Duke Egyetem kutatója arról számolt be, hogy az étel önkéntes megosztását eddig emberi tulajdonságnak könyvelték el. Igaz, eddig senki sem tanulmányozta a szokatlanul toleráns bonobók osztozkodási szokásait. Hare és Suzy Kwetuenda, a kongói Lola ya Bonobo majommenhely munkatársa egymással nem rokon, éhes bonobókkal végeztek kísérleteket.

A bonobóknak a közül kellett választaniuk, hogy egymaguk eszik meg a felkínált táplálékot, vagy hagyják, hogy hozzáférjen egy fajtársuk. A kísérleti alanyoknak lehetőségük nyílt arra, hogy azonnal megegyék az ételt, vagy egy kulcs segítségével kinyissák a szomszéd helyiségekbe vezető ajtók valamelyikét, amelyek közül az egyik üres volt, a másikban pedig egy bonobó tanyázott. A kísérleti alanyok beláthattak a szomszéd helyiségekbe.

Az állatok legtöbbször kinyitották a fajtársukhoz vezető ajtót, hogy megoszthassák vele a hőn áhított táplálékot, amelyet egyedül is megehettek volna. Ez azért is meghökkentő, mert amúgy a bonobók nem szívesen veszítik el élelmüket, és igyekeznek minimalizálni az efféle veszteségeket. Lehetséges, hogy a kísérletben résztvevő bonobók érdekből osztozkodtak - hangsúlyozzák a kutatók. További kutatások szükségesek, hogy az osztozkodás okát - embernél és bonobónál egyaránt - ki lehessen deríteni.