16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Évekkel később is lehet hatása a gyomorfertőzések

2010.03.01. 14:25

Egy tíz évvel ezelőtt történt ivóvízfertőzés utóhatását követték nyomon amerikai kutatók, akik megállapították, hogy a fertőzöttek körében évekkel később is jóval nagyobb volt az emésztési zavarok kockázata.

Az Ontario állambeli Walkerton városkában 2000-ben tört ki gasztroenteritisz (gyomor- és bélhurut) járvány, miután a városi ivóvízbázis tehéntrágyával szennyeződött. Ekkor legalább 2300 ember betegedett meg, heten meghaltak.

Alex Ford, a hamiltoni McMaster Egyetem orvosi központjának munkatársa kutatócsapatával nyomon követte az érintettek egy részének egészségi állapotát. Vizsgálatokat végeztek 2002-ben, majd 2008-ban is. A második tanulmányban 1088 ember vett részt, akik kétharmada a korábbi fertőzöttek közül került ki.

A kutatók megállapítása szerint a korábbi fertőzöttek 50 százalékának voltak emésztési panaszai, míg azoknak, akik nem betegedtek meg a járvány alatt, csak 30 százaléka jelzett ilyen tüneteket. Ford úgy véli, eredményeik bizonyítják, hogy a gyomorfertőzések képesek olyan tünetek kiváltására, amelyek az egész emésztőrendszert érintik, és hosszú távú következményei vannak.  • Hírek
  • Hírek