András, Andor
-3 °C
3 °C

A Fekete-tengerbe költöznek át a földközi-tengeri állatok

2010.03.04. 09:31
32 hozzászólás
A Fekete-tenger hőmérséklete emelkedőben van, és egyre több benne az olyan állatfaj, amely általában csak a Földközi tengerben található.

Levent Bat, a törökországi Sinop Egyetem halászati és tengertudományi szakának professzora szerint a Fekete-tenger hőmérséklete az utóbbi húsz évben 0,2 Celsius-fokkal emelkedett. A két tenger hőmérsékleti és sótartalmi különbsége eltűnőfélben van, így a közöttük lévő természetes határvonal is fokozatosan megszűnik. Ennek következtében máris több földközi-tengeri állatfaj jelent meg a Fekete-tengerben, többek között bizonyos tüskésbőrűek, szivacsok, tengeri férgek és rákok.

A tudós környezeti szempontból aggályosnak tartja a faunának ilyen gazdagodását annak ellenére, hogy még nem lehet pontosan felmérni, mi lehet a hatása. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szardellaállomány is károsulhat: a Fekete-tenger szimbólumának számító halfaj vándorlási útvonala megváltozhat, ami visszahathat magára az állományra. Ennek gazdasági következménye jelentős lehet, mivel a török halhozam 70 százaléka szardella.