Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Új terápia leukémiás gyerekek számra

2010.03.05. 08:59
0 hozzászólás

Újfajta terápiás lehetőséget fejlesztettek ki Svájcban a nehezen kezelhető leukémiás gyerekek számára - jelentette be a zürichi gyermekkórház. Az eljárás lényege, hogy a kemoterápiának ellenálló sejtek visszanyerjék érzékenységüket, ezáltal pedig újra reagáljanak a kezelésre.

Az újfajta metódus központjában az obatoclax mesylate nevű hatóanyag áll. Önmagában beadva a szer az egészséges és a leukémiás sejtekre is mérgező hatással van. A bevett kemoterápiás anyagokkal kombinálva azonban megsemmisíti a rákos sejteket.

Normális esetben a legtöbb kemoterápiás szer programozott sejthalált vált ki a rákos sejtekben. Amennyiben egy sejt mégis ellenálló, elnyomja ezt a hatást. Az obatoclax mesylate megváltoztatja a jel útját a sejtben, feloldja a sejthalál akadályozását, ezáltal pedig a sejt újra reagál a kemoterápiára.

A kombinált terápia hatását extrém ellenálló leukémiás sejtjeken is sikerült bizonyítani. A kutatók közlése szerint most klinikai tanulmányok következnek. Napjainkban a vérrákos gyerekek nagy részét hosszú távon gyógyítani tudják, a korábbiakhoz hasonlóan azonban minden ötödik kis beteg alulmarad a betegséggel folytatott harcban. Ezek nagyrészt azok az esetek, amikor a rákos sejtek ellenállók a kemoterápiával szemben.