Bernát, Felícia
EUR 384,19 Ft
USD 363,14 Ft
7 °C
31 °C

Valóban létezik szelektív hallás

2010.03.17. 09:29
15 hozzászólás

A szelektív hallás jelensége, vagyis a zavaró zajok és társalgások kiszűrése tényleg létezik - bizonyították be brit kutatók. Eredményeik szerint nem a fül, hanem az agy összpontosít a lényegi hangokra, míg minden mást kirekeszt.

A kutatás segít magyarázatot adni arra, miért veszítik el ezt a képességet a hallássérültek, azaz miért nem tudják függetleníteni hallásukat a háttérzajtól. Az úgynevezett koktélparti jelenség elsősorban a hallókészülékkel és cochleáris implantátummal élők életét nehezíti meg. A neurológusok még csak most kezdik megérteni, milyen szerepet játszik az agy, de a kutatás reményt ad az implantátumok és hallókészülékek teljesítményének javítására - magyarázta Vivienne Michael, a kutatást végző Deafness Research brit alapítvány vezérigazgatója.

A University College London fülintézetében dolgozó kutatócsapat különösen arra kíváncsi, mitől képesek egyesek jobban kiszűrni a háttérzajokat, és koncentrálni a legzajosabb környezetben is. Ha megtalálják azokat az agypályákat, amelyek lehetővé teszik ezt, megkísérelhetik a képesség helyreállítását a hallássérült embereknél. Legjobban az egy füllel hallókat zavarja a zaj. A kutatók úgy vélik, az agy hallórendszere vegyíti a két fül által továbbított hangokat, majd ezt követően szűri ki a szükségtelen zajokat. Főleg az érdekli őket, hogyan képes a központi hallórendszer boldogulni zajos környezetben. Ez a kihívás vezérli a cochleáris implantátumok következő évtizedben tervezett fejlesztését is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Vennék
  • Biztosítás