Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Egyetlen génváltozat édesebb és több paradicsomot eredményez

2010.03.29. 14:56
17 hozzászólás

A Nature Genetics című tudományos folyóiratban vasárnap közzétett tanulmányuk szerzői szerint a klasszikus növénytermesztési módszerekkel ugyanolyan ugrásszerű növekedés érhető el a terméshozamban, mint genetikai módosítással.

Mint Zachary Lippman, a Cold Spring Harbor Laboratory (New York) munkatársa írta, a paradicsom egyetlen génmutációjának egy kópiában való jelenléte akár 60 százalékkal növelte a terméshozamot és emelte a cukortartalmát is. A szóban forgó gén a növények virágzását kontrollálja, és eltérően viselkedett a paradicsom különböző változatainál.

Teljesen normális növényt eredményezett azonban, amikor a gén mindkét kópiája az adott módosulat volt. Lippman úgy véli, megállapításuk jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, következő lépésként a búzánál, szójababnál és más gabonáknál nézik meg, hogy ugyanez a hatás jelentkezik-e hibridjeiknél.

Lippman a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóival működött együtt 5 ezernél több paradicsomváltozat genetikai mutációinak feltérképezésében. A növények termését 2008-ban és 2009-ben több helyen szabadföldi termesztésben is ellenőrizték, és az eredményeket meggyőzőnek találták.