Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Túlteljesítettek a Discovery űrhajósai

2010.04.09. 21:45 Módosítva: 2010.04.09. 21:45
9 hozzászólás

Sikeresen befejezték első munkanapjukat a világűrben a Discovery űrrepülőgép asztronautái pénteken, ráadásul több feladatot végeztek el, mint amennyit eredetileg kijelöltek számukra.

A legénység két tagja műszereket és alkatrészeket cserélt ki, és belekezdett egy óriási, 770 kilogramm tömegű ammóniatartály kicserélésébe is, de ez a művelet több napot és összesen három űrsétát vesz igénybe. Rick Mastracchio és Clayton Anderson 6 óra 25 percet töltött munkavégzéssel a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívül.

Az ammónia az űrállomás hűtését szolgálja, és a tartály az ISS  oldalára volt erősítve. A belülről irányító Dorothy Metcalf-Lindenburger segítségével Anderson gond nélkül eltávolította az üres tartályt, de a két férfinak meggyűlt a baja a másikkal, amely elakadt az űrrepülőgép rakterében, és csak feszítővas használatával, többszöri nekirugaszkodással sikerült kiszabadítani. Ezután az űrrepülőgép robotkarjával ideiglenes helyre állították, ahonnan később kerül a kiürült egység helyére.

Mastracchio és Anderson emellett tudományos kísérleti anyagokat gyűjtött be az űrállomás japán laboratóriumából, kicserélték egy giroszkóp meghibásodott alkatrészét, és pluszként kapott feladatként előkészítettek néhány későbbi munkát. A Discovery a tervek szerint még hét vagy nyolc napot tölt a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódva.