Robbantáselemző mozgó laboratóriumot fejlesztene ki az EU

2010.04.26. 13:43

Olyan mozgó laboratóriumot akarnak kifejleszteni az EU-országok, amelynek segítségével robbantások helyszínén alapos elemzéseket és vizsgálatokat lehet gyorsan elvégezni - ismertették a terveket Luxembourgban, a tagállamok védelmi tárcavezetőinek tanácskozásán.

A fejlesztési projekt vezetését Franciaország vállalta - közölte Hervé Morin francia védelmi miniszter. Mint hozzátette, a németek és a britek jelentős szakismeretet halmoztak fel ezen a téren, de a lengyelek is részt akarnak venni a programban. A tervek szerint jövőre már alkalmazni akarják Afganisztánban az ilyen mozgó laboratóriumokat.

A védelmi miniszterek megbeszélésén Alexander Weis, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) vezetője fölvetette, hogy célszerű lenne az uniós országok közötti együttműködés a pilóta nélküli katonai repülőgépek, az úgynevezett drónok fejlesztése terén is.

Mint mondta, negyed századdal ezelőtt hat tagállam összefogásával belevágtak három harcigéptípus kifejlesztésébe, és végül 25 milliárd euróba került az Eurofighter, a Rafale, illetve a Viggen létrehozása. Szerinte sok pénzt meg lehetett volna takarítani, ha ehelyett a drónokra összpontosítanak, és a katonai képességek szempontjából a mostanival azonos helyzetben lennének a tagországok.

Értesülések szerint Weis előterjesztése nem váltott ki osztatlan egyetértést a védelmi tárcavezetők körében. Az EDA évek óta törekszik a meglehetősen szétaprózódott európai fegyverkezési piac jobb összehangolására, egyelőre csekély eredménnyel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport