Rudolf
1 °C
13 °C

Új típusú fájdalomcsillapítót kínál a kapszaicin

2010.04.27. 15:43
7 hozzászólás

Amerikai kutatók véletlenül bukkantak rá a test saját hőhírvivő anyagára, amely segíti, hogy az idegsejtek fájdalmat érezzenek - adta hírül a Journal of Clinical Investigation című szaklap. A felfedezés biztonságosabb fájdalomcsillapítók tervezését is lehetővé teszi.

A Texasi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a hő a kapszaicin nevű vegyülethez hasonló zsírsavakat aktivál, és az érzet blokkolásának potenciális útját is megtalálták. Első alkalommal van lehetőségünk arra, hogy megpróbáljuk a fájdalmat a forrásánál blokkolni - mondta Kenneth Hargreaves kutatásvezető.

A csípős paprikában lévő kapszaicin kinyitja az idegsejteken lévő molekuláris kaput, az úgynevezett TRPV1 kapszaicin receptort. Ugyanez a kapu aktiválható hőingerekkel és más fájdalomkeltő anyagokkal is.

Az állatkísérletekben kiderült, hogy azok a génmódosított egerek, amelyeknél hiányzott a kapszaicin receptor, nem mutatták a fájdalom jeleit gyulladásnál, rákban vagy égési sérülésnél. A fájdalomcsillapítás kulcsa lehet tehát, ha sikerül zárva tartani a receptort, hogy ne aktiválódjanak a fájdalmat jelző idegsejtek.

A kapunyitási folyamat gátlásával megszüntethető lenne minden olyan típusú fájdalom, amelyet gyulladás okoz, így az arthritiszes, a rákos vagy a sérülések által kiváltott fájdalmak is.