Szívhibával élőknél gyakoribb az agyi aneurizma

2010.05.04. 14:51
0 hozzászólás

Egy gyakori veleszületett szívhibával élő embereknél többszöröse az agyi aneurizma előfordulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknek nincs ilyen rendellenességük - közölték hétfőn megállapításaikat amerikai kutatók.

A népesség mintegy két százaléka születik az aortabillentyű bizonyos hibájával (BAV), amely miatt a vér visszaszivároghat a szívben. A mostani kutatás azt mutatta, hogy hasonló artériaproblémák jelenhetnek meg ilyenkor az agyban is, aminek következtében aneurizmák alakulhatnak ki.

Wouter Schievink, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ mikroérsebészetre szakosodott részlegének igazgatója munkatársaival 61 BAV-val élő ember agyát vizsgálta szkennerrel, és 291 olyan emberét, akiknek nem volt ilyen szívhibájuk. Az első csoportban 9,8 százalékban találtak aneurizmát, míg a másodikban - amelynek tagjait feltételezett tumor vagy szélütés miatt vizsgáltak - csak 1,1 százalék volt az elváltozás gyakorisága. Az átlaglakosságban 0,5-2,0 százalékos az agyi aneurizma előfordulása.  • Bérelnék
  • Bankszámla