Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Márvány keménységű ökotéglát fejlesztettek ki

2010.05.20. 12:34
11 hozzászólás

Egy amerikai építész újgenerációs téglát talált fel. Az építőelemek baktériumokból, homokból és karbamidból - a vizelet egyik alkotóeleméből - tevődnek össze, és előállításuk során nincs szükség égetésre, mert szobahőmérsékleten is megszilárdulnak.

A kutató találmányáért megkapta a Next Generation Design Award kitüntetést.

Kemény lesz

A téglákat egy mikrobiálisan indukált, kalcitkiválásnak nevezett folyamattal állítják elő. Kémiai reakciók hatására a mikrobák és a homok ragasztóként összeáll. A homokkőhöz hasonlatos téglák márvány keménységűek.

A találmány már készen áll a sorozatgyártásra, bár még néhány változtatást el kell rajta végezni, mivel jelenlegi formájában mérgező lehet a talajvízre, és egyelőre csak legóméretben létezik.

A tégla ötletgazdája Ginger Krieg Dossler, aki az Egyesült Arab Emírségek amerikai egyetemén tanít. A kezdeti sikertelen próbálkozásokat követően végül megfejtette az előállítás rejtélyét - hosszabb időt kellett hagyni a baktériumoknak, hogy beindíthassák a kémiai reakciót.

Környezetszennyező

Az eljárás hátránya, hogy viszonylag nagy mennyiségű ammónia keletkezik általa, amelyet a mikrobák nitrátokká alakítanak, azok pedig nem kívánatosak a talajvízben. Dosier a probléma megoldására zárt rendszert tervez, amely a keletkezett gázokat visszaforgatja az előállítási folyamatba.

A Metropolis Magazin ígéretesnek nevezi az új ökotéglát. Évente világszerte mintegy 1,3 billió téglát állítanak elő, amelynek nagy részét máig kézzel égetik ki széntüzelésű kemencékben. Az építőanyag-ipar ezzel lényegesen hozzájárul a világ szén-dioxid-kibocsátásához.

15%
7990 Ft
6792 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft