Az édes üdítőitalok a sok folyadékra vágyó emberek legnagyobb cukorbevitelét jelenthetik. Liwei Chen és munkatársai emberen vizsgálták a korábbi állatkísérletek adatait, amelyek azt mutatták, hogy a fokozott cukorfogyasztás emeli a vérnyomást, még akkor is, ha az ezzel kapcsolatos súlynövekedés hatását leszámítják.
Chen emlékeztetett arra, hogy statisztikai adatok szerint az átlagos amerikai felnőtt naponta legalább 2-3 pohár cukros üdítőitalt iszik, de igen sokan valósággal kólafüggővé válnak és az előbbi mennyiségnek a többszörösét is magukba döntik. A kutatók vizsgálatukban csak a szőlőcukorral vagy fruktózban gazdag sziruppal édesített italokat használták.
Chen szerint ennek az adatnak a közegészségügyi jelentősége igen nagy, mert az egész népességre számítva már néhány higanymilliméter vérnyomáscsökkenés is számottevően mérsékli a szív- és érbetegségek kockázatát. "Noha vizsgálatunk főleg túlsúlyos és enyhén magas vérnyomású embereken történt, meggyőződésünk szerint mindenki nyer, aki csökkenti a cukorral ízesített italok és ételek fogyasztását" - tette hozzá.