Géza
1 °C
16 °C

100 millió éves őshüllőt talált a veteményesben egy ausztrál diák

2010.06.18. 09:26
3 hozzászólás
Egy krétakori halgyík, azaz Ichthyosaurus 100 millió éves maradványait találta meg egy ausztrál tinédzser, amikor osztálytársaival az iskolai veteményeskertben szorgoskodott.

A mai Richmond területét a kréta időszakban tenger borította, így a városban gyakorta kerülnek elő tengeri hüllők és más őskori állatok megkövesedett maradványai. A gyakran előkerülő őslénytani leletek ellenére Raymond Hodgsonnak eszébe sem jutott, hogy valami értékesre bukkant, amikor kifordította a fosszíliákat a talajból. Épp készült folytatni az ásást, amikor a gondnok, civilben amatőr paleontológus, felfigyelt a leletre. A helyi múzeum azóta halgyíkként azonosította a fosszíliát.

A halgyíkok (Ichthyosauria) a hüllők osztályának (Reptilia) és a Ichthyopterygia alosztályába tartozó rend. A triász időszakában jelentek meg, így az egyik legkorábbi hüllőcsoportnak tekinthető. A jura kor végére megcsappant az óceánok halgyíkfaunája, azonban a kréta időszakban újabb virágkor köszöntött be az ichthyosaurus-félék számára.

A hüllőcsoportok közül messzemenően a legjobban alkalmazkodtak a vízi életkörülményekhez, nyílt tengeri ragadozók voltak. Testalkatuk erősen emlékeztetett a ma élő cápák és delfinek alakjára. Koponyájuk elülső észe viszonylag rövid, csőrszerű volt, állkapcsukban számos gyökértelen fog ült. Uszonyokká módosult végtagjaikat ötnél több ujj és igen sok ujjperc jellemezte, testhosszúk elérhette a 10 métert is.