A céklalé csökkenti a vérnyomást

2010.06.29. 12:14
A céklalé nitráttartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében állapították meg brit kutatók a Hypertension című amerikai szakfolyóiratban.

A tanulmány szerzői szerint 24 órán át csökkentette a vizsgálatba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet ittak vagy nitráttablettákat kaptak. Azoknál volt jelentősebb a hatás, akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt.

A kutatók úgy vélik, a magas vérnyomást a mostaninál természetesebb módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a nitrát. Kimutattuk, hogy a cékla és a nitrátkapszulák egyformán hatékonyak a vérnyomás csökkentésében - hangsúlyozta Amrita Ahluwalia, a londoni orvostudományi egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók igazolták, hogy a céklában található szervetlen nitrátok a zöldséglé elfogyasztása után nitrogén-oxiddá alakulnak. A szakemberek szerint a leveles zöldségek - saláta, cékla - fogyasztása csökkenti leginkább a szélütés és a szívroham kockázatát, mert ezeknek magas a szervetlen nitráttartalma.  • Hírek
  • Hírek