Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az ember és a pávián közös őse fiatalabb, mint gondolták

2010.07.15. 19:51
0 hozzászólás

Az emberek és az emberszabásúak rokonsági fokát már sokan boncolgatták, az eggyel nagyobb alcsoport, az óvilági majmok viszonylatában azonban kevés információnk van. Ez most megváltozhat egy Szaúd-Arábiában fellelt, eddig ismeretlen faj 28-29 millió éves kövületének köszönhetően. Az óvilági, más nevükön keskenyorrú majmok csoportjába egyaránt beletartoznak az embert és a nagy emberszabásúakat, valamint a gibbonokat felsorakoztató emberszerűek (Hominoidea), és testvércsoportjuk, a farokkal rendelkező cerkóffélék (Cercopithecidae), ahova a páviánok és a langurok is tartoznak. A mostani felfedezés szerint e két csoport később vált szét, mint eddig hitték - írják a Michigani Egyetem kutatói a Nature című folyóiratban.

William Sanders és társai egy 2009-ben Szaúd-Arábiában kiásott koponyatöredéket vizsgáltak meg. A koponya egy 15-20 kilogramm tömegű hímnemű állaté lehetett. Legszembetűnőbb jellemzői a kiugró pofa, az orrmelléküregek hiánya valamint a nagy, széles zápfogak. Anatómiai jellemzői alapján az állatot a szakértők a keskenyorrú majmokhoz sorolták be, amelyek még az emberszerűek és a többi óvilági majom szétválása előtt éltek. Ezek szerint a különválás később, 29-24 millió ével ezelőtt következett be, mint azt genetikai elemzésekkel sikerült alátámasztani.

Az új majomfajt a Saadanius hijazensis névre keresztelték - a szaadan arabul majmot jelent, Hidzsáz tartomány pedig a lelet megkerülési helye. Korábbi genetikai vizsgálatok alapján az óvilági majmok és az emberszerűek utolsó közös őse 35-30 millió évvel ezelőtt élt, bár ezt kövület nem bizonyította.