Mátyás
-6 °C
1 °C

Embereket áldoztak fel a mocsék

2010.07.23. 15:48
18 hozzászólás

Embereket áldoztak fel a mocsék az ókori rituális teremben, amelyet Peru északi partvidékén tártak fel a régészek. A felfedezés alátámasztja a Kr.e. 100 és Kr.u. 800 között élt földművelő mocsék rituáléival kapcsolatos elméleteket. Az ásatásokat irányító Carlos Wester La Torre, a perui Bruning Múzeum igazgatója szerint a rituális teremben a jelek szerint a hadifoglyokat áldozták fel.

A helyszínen készített felvételeken a padlón sorakozó féltucatnyi csontváz látható. "Egy nagy rituális teremről, vagy átjáróról van szó, amely egy hatalmas építészeti komplexum része volt. Vannak arra utaló jelek, hogy itt bonyolult szertartásokat végeztek a mocse előkelőség jelenlétében, beleértve az emberáldozatokat" - magyarázta a perui régész.

Az expedíció felfedezett egy 60 méteres folyosót, amelyből a komplexum fő piramisában lévő három, egyenlő távolságban elhelyezkedő oszlopcsarnok és az öt trónemelvény tárul fel.

A folyosót díszítő falfestmény három főpapot ábrázol, akiknek jelenléte"bizonyítani látszik, hogy a mocse társadalom politikai vezetése részese volt e rituálénak.