Beültethető szenzor méri a vércukorszintet

2010.07.29. 11:41
Beültethető, vércukorszintet mérő érzékelőt fejlesztettek ki amerikai szakemberek: az eszköz folyamatosan méri a glükóz koncentrációját és vezeték nélkül továbbítja az értékeket.

A diabétesz kezelésében mérföldkőnek számító eljárás gond nélkül működött egy sertésben több mint egy évig, egy másikban pedig tíz hónapig.

Az előrelépés egy lépéssel közelebb visz a mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztéséhez, amely helyettesíthetné a megbetegedett szerv természetes funkcióit a vércukorszint szabályozásában.

Elsősorban azoknál érdemes majd alkalmazni az eszközt, akiknek vércukorszintjük napi mérésére van szükségük, például a 2-es típusú diabéteszben szenvedő embereknek. Becslések szerint világszerte 180 millió ember él diabétesszel.

Reményeink szerint néhány hónapon belül megkezdhetjük az első humán próbákat - mondta el David Gough kutatásvezető, akinek biomérnök csoportja 31 éve tesztel ilyen kísérleti eszközöket sertésekben.

A sertésekben kipróbált implantátum körülbelül 3,8 centiméter átmérőjű, és másfél centiméter vastagságú, ám Gough csapata a jövőben kisebb méretű eszközt fejlesztene ki. A készülék 3-4 méteres távolságra képes eljuttatni a mért adatokat. Maga a mérés azon alapul, hogy a szövetekben lévő oxigént detektálja az eszköz érzékelője.  • Tippek
  • Árfolyam