Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Fél évnyi alváshiányt jelent a szülőknek a gyerek születése

2010.07.30. 09:00
5 hozzászólás
Az újszülöttek szülei 6 hónapnyi alvási időtől is eleshetnek a gyermek életének első két évében - állapította meg egy tanulmány. A szülők többsége napi négy óránál is kevesebbet tud zavartalanul pihenni a csecsemő miatt.

A legtöbb felnőttnek 24 óránként minimum 5 órányi folyamatos alvásra van szüksége, hogy az életfunkciói megfelelően működjenek, de az is előfordul, hogy valakinek 8 óra szükséges. Ezzel szemben az újszülöttet vagy 2 éven aluli gyermeket nevelő szülők kétharmada átlagosan csak 3 és háromnegyed órát tud aludni - állapította meg a legnagyobb brit ágy- és matracgyártó vállalat, a Silentnight beds számára készített tanulmány.

Néhány igazán peches szülő - a vizsgált személyek 12 százaléka - kevesebb mint 2 és fél órát tud éjszakánként aludni. A szakemberek kimutatták, hogy a rendszeres rövid szunyókálásokat is beleszámítva, az anyák és apák többsége összességében hathónapnyi alvástól esik el két év alatt. A kutatásban több mint ezer szülőt kérdeztek meg.

A szülők nagymértékű alváshiánytól szenvednek, ami hangulatingadozásokhoz, depresszióhoz és veszekedésekhez vezet, és olykor az is előfordul, hogy emiatt szakítanak - vonták le a tanulságot a kutatók.