Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Különleges római mellszoborra bukkantak Albániában

2010.08.23. 14:28
6 hozzászólás
A Krisztus után második századból származó lelet rendkívüli felfedezés, mivel még mindig teljesen ép - fejtette ki Jean-Luc Lamboley francia professzor, az albán-francia régészet közreműködésével zajló ásatás vezetője.

A régészek az ókori Illyria tartományban, az apollóniai lelőhelyen, az albán fővárostól, Tiranától 120 kilométerre találták meg az ismeretlen atlétát ábrázoló büsztöt.

Apollónia a dél-európai ország legnagyobb régészeti helyszíne: az ásatásoknak remek feltételt biztosít, hogy Apollónia romjain sohasem épült modern kori város.

A görög telepesek alapította várost elsősorban kereskedelme tette naggyá, a római időkben Apollón isten egyik kultuszhelye, kulturális központ volt. A város körüli, egyre terjedő  mocsárvidék és a közeli, dinamikusan fejlődő Aulon (Vlora) vonzereje miatt az ókor végére csaknem teljesen elnéptelenedett.

A francia és albán kutatókból álló csoport a területen elsősorban azt vizsgálja, hogyan vált a Kr.e. VII. századi görög településből római település a Kr.u. III. században. Ez a vizsgálat ezeréves történelmet fog át: megtudhatjuk, hogyan változott, fejlődött és gazdagodott a klasszikus görög civilizáció a római korban - mondta el Lamboley.

A kutató hozzátette, hogy biztonsági okokból a mellszobrot a tiranai régészeti múzeumba szállították, mivel az apollóniai intézményben még nincs megfelelő biztonsági rendszer. A kommunizmus kilencvenes évek elején történt bukása, majd az 1997-es zavargások után számos műalkotást loptak el az albán múzeumokból, hogy nagyon magas áron eladják külföldi műkedvelőknek.