Bálnacsontvázat találtak Londonban

2010.09.10. 12:59
Londonban a Temze partján egy hatalmas, XVII. vagy XVIII. századból származó bálna csontvázára bukkantak. Valószínűleg húsa, csontjai és zsírja miatt ölték le mintegy 300 évvel ezelőtt.

A ma már ritkának számító északi simabálnát (Eubalaena glacialis) koponya nélkül találták meg Greenwich városrészben a folyóparti vastag iszapban. A bálnák olykor felúsznak a Temzén, történelmi feljegyzések tanúskodnak az ilyenkor a lakosság körében keletkező hatalmas izgalomról - magyarázta Francis Grew, a Londoni Múzeum munkatársa.

A tengeri emlős életében 16 méter hosszú lehetett. A most fellelt csontok, amelyek együtt fél tonnát nyomnak, az üledékben uralkodó anaerob körülményeknek köszönhetően igen jó állapotban maradtak fenn. A lelet helyéből a szakértők kizárták, hogy az állat természetes körülmények közepette vetődött volna partra. A bálnát szerintük úgy vonszolták a partra, hogy leöljék.

A bálna csontvázát szeptember 14-ig lehet megtekinteni a múzeum dokknegyedében. Ezt követően további vizsgálatok céljából a londoni Természettudományi Múzeumba helyezik majd át.  • Tippek
  • Árfolyam