Szabina
-2 °C
15 °C

Veszélyes a sokáig ölben tartott laptop

2010.10.04. 11:45 Módosítva: 2010.10.04. 14:38
27 hozzászólás

Érdemes átgondolni, miként használja valaki a laptopját, mert a hosszú távú meleg megpiríthatja a bőrt a combon és az ölben, közölték svájci kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn megjelent cikkükben.

Egyik legutóbbi esetükben például egy 12 éves fiú bal combján szivacs-mintázatú bőrelszíneződés jelentkezett, miután több hónapon át minden nap órákat játszott számítógépes játékokat a combján tartott laptopon.

Egy másik esetben egy virginiai diáklány jelentkezett kezelésre, mert foltok jelentek meg lábán. Kikérdezésekor derült fény arra, hogy az egyetemista nagyjából hat órát töltött naponta tanulással úgy, hogy laptopja közben az ölében volt. Mint Kimberley Salkey, a lány kezelőorvosa elmondta, a gép alatt 52 Celsius fokot mértek.

Az elmúlt hat évben tíz hasonló esetet írtak le orvosi folyóiratokban a szakemberek. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány a férfiak figyelmét felhívta arra, hogy a magas hőmérséklet a spermium megfelelő termelődését is akadályozhatja, és akár terméketlenséghez is vezethet.