Sminkelnek a flamingók a párzási időszakban

2010.10.26. 08:50
2 hozzászólás
A flamingóknak is fontos a kinézet a párzási időszakban, ezért vonzerejük növelése érdekében sminkelnek.

A madarak a farok felső részénél lévő fartőmirigy váladékát használják sminkként: a Dél-Spanyolországban lévő Donana nemzeti park biológiai kutatóállomásának tudósai szerint a flamingók a váladékot arra használják, hogy erősebb színt kölcsönözzenek tollazatuknak.

A Behavioral Ecology and Sociobiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Juan Amat és kutatócsoportja megállapította, hogy a flamingók tollai a párzási időszakban erősebb színárnyalattal rendelkeznek, majd újra elhalványodnak.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy ez a párválasztással függ össze, és a madarak tudatosan manipulálják tollazatuk színét a párzási esélyek növelése érdekében. Sminkeléskor a flamingók fejüket a fartőmirigyhez, majd a háton, nyakon, mellkason lévő tollakhoz dörzsölik, így oszlatják el tollazatukon a váladékot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla