Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lovász László matematikus átvette a Kiotó-díjat

2010.11.10. 15:21
5 hozzászólás
Lovász László magyar matematikus munkásságáért átvette a világ egyik legjelentősebb tudományos elismeréseként számon tartott Kiotó-díjat.

Az 50 millió jennel járó kitüntetést a matematikus Jamanaka Sinja japán őssejtkutatóval és William Kentridge dél-afrikai művésszel együtt vehette át Kiotóban a japán császári család tagjainak és a gazdaság, a politika és a kultúra több mint ezer fontos személyiségének jelenlétében.

A díjat alapító japán technológiai vállalat szerint Lovász László "kiemelkedő mértékben járult hozzá" a matematikai tudományokhoz, "kutatásaival kapcsolatot teremtett a különböző matematikai területek között".

Lovász szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány. A matematika és az elméleti számítástudomány több területén ért el kiemelkedő eredményeket, többek között a diszkrét matematikában, a kombinatorikus optimalizálásban és az algoritmuselméletben.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) méltatása szerint Lovásznak óriási szerepe van abban, hogy a "magyar matematikai kutatások egyik súlyponti területe, a kombinatorika a modern matematika meghatározó ágává fejlődött". Eredményeit Magyarországon és világszerte is igen magasra értékelik.

Lovászt, aki már 31 éves kora óta az MTA tagja, 2001-ben Corvin-lánccal, 2007-ben Bolyai-díjjal, 2008-ban pedig Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki. A nemzetközi elismerések közül 1999-ben megkapta a Wolf-díjat. 2006-ban négy évre a Nemzetközi Matematikai Unió elnökévé választották.

A Kiotó-díjat 1985-ben alapította Inamori Kadzuo, a Kyocera nevű japán technológiai konszern alapítója a tudomány és a művészet terén elért kiemelkedő teljesítmények elismerésére. A kitüntetést az Inamori Alapítvány adományozza, a díj átadására minden év novemberében Kiotóban kerül sor három kategóriában: művészet és filozófia, csúcstechnológia és alaptudományok kategóriájában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!