Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Biztonságos a génterápia szívelégtelenség kezelésében

2010.11.16. 11:48
0 hozzászólás
Kis létszámú klinikai próbában hatékonynak és biztonságosnak találtak szívelégtelenségben szenvedő embereknél egy génterápiás kezelést - közölték amerikai kutatók.

A Mydicar elnevezésű kezelésben - melyet egy kaliforniai cég, a Celladon fejlesztett ki - olyan enzimet juttatnak a páciensek szervezetébe, amelyből egyébként hiány keletkezik szívelégtelenségkor.

Biztonságosnak bizonyult, és úgy tűnik, hogy az igen előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő pácienseknél, akik amúgy az elérhető optimális terápiát már megkapták, javította a tüneteket és az életminőségüket - összegezte Donna Mancini, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa, aki az egy évig tartó követéses tanulmány eredményeit Chicagóban ismertette az Amerikai Szívtársaság találkozóján. A módszer megelőzte vagy legalábbis kitolta a szívelégtelenség miatti halálozást, a kórházi kezelések és a transzplantáció szükségességét.

A kislétszámú klinikai kipróbálásban 39, szívelégtelenségben szenvedő páciens vett részt. Az eljárásban a hiányosan működő, SERCA2 nevű enzimet kódoló gént helyettesítik vagy aktivitását növelik. Az enzim alapvetően fontos a sejtek kalcium szintjének beállításában, amely a szív megfelelő pumpafunkciójához szükséges.

A kezelés során a páciensek szívartériáiba katéter segítségével fecskendezték be a szert a szívsejtek közvetlen közelébe. Kilenc ember kapott a szerből nagy dózist, nyolcan kis dózist, nyolcan pedig közepeset. 14 páciensnél placebókezelést alkalmaztak.

12 hónap elteltével a kontrollnál megállapították, hogy a nagy dózisú kezelésben részesülők csoportjában 88 százalékkal csökkent a halálozás, a transzplantáció vagy szívmotor, illetve kórházi ápolás szükségessége. A terápia során egyetlen páciensnél sem jelentkezett komplikáció, Mancini szerint ez azt bizonyítja, hogy eljárásuk biztonságos.