Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Beszédmonitorozással állapítható meg a Parkinson-kór súlyossága

2010.11.17. 14:08
3 hozzászólás
A Parkinson-kór tünetegyüttesének súlyossága a beszéd monitorozásával állapítható meg - erre a következtetésre jutottak brit és egyesült államokbeli kutatók, akik vizsgálataikról a Royal Society Interface című folyóiratában számoltak be.

A Parkinson-kór lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség, amely a 65 év felettiek 1-2 százalékát érinti. A folyamat következtében az agyban a finom mozgásokat irányító, úgynevezett bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is. A kórnak három fő tünete van - a nyugalmi remegés (tremor), az izommerevség (rigiditás), valamint a mozgások lelassulása (bradikinézia). Csökken a betegek arcmimikája, a folyamat későbbi stádiumában egyensúlyzavar, vérnyomásesés is előfordulhat. A kór gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassulásával.

A kutatók 42 beteg beszédének közel hatezer felvételét elemezték, és ennek alapján kidolgozták a páciensek állapotát felmérő algoritmust. Az így kapott eredményeket összevetették az orvosok által végzett állapotfelmérés eredményeivel. Mint kiderült, a páciensenként átlagosan 140 beszédminta alapján készült becslés mindössze 2 ponttal tér el az egységes Parkinson-kór értékelő skála (UPDRS/ Unified Parkinson,s Disease Rating Scale) szerint végzett állapotfelmérés eredményeitől.

Jelenleg a Parkinson-kórban szenvedő betegeknek, hogy figyelemmel kísérjük az állapotukat, rendszeresen meg kell jelenniük az orvosi rendelőben, ami egyaránt nagy tehertételt jelent a pácienseknek és az egészségügyi ellátórendszernek - hangsúlyozta Max Little, az Oxfordi egyetem kutatója.

Hozzátette, hogy a beszédminták akár telefonon keresztül is rögzíthetők, ami nagy könnyebbséget jelent a mozgási nehézségekkel küzdő Parkinson-kóros betegeknek. Az új eljárás egyben lehetővé teszi az új gyógyszerek kifejlesztéséhez nélkülözhetetlen nagyszabású klinikai vizsgálatok elvégzését is, amelyek keretében rendszeres időközönként szükséges a páciensek állapotának értékelése.