Salamon
-1 °C
13 °C

Sötétégbolt-park jött létre Szlovákiában

2010.12.06. 11:45
3 hozzászólás

A sötét- vagy csillagoségbolt-parkok olyan területek, ahol éjszakánként szinte teljesen fényszennyezéstől mentesen tárulhat a látogatók elé a csillagos égbolt látványa. A szlovák-ukrán-lengyel hármashatár közelében, 48 500 hektáros területen létrejövő park az első ilyen jellegű védett terület az országban.

A 2010-es biodiverzitási világév alkalmából kialakított terület a szlovák csillagászati intézetnek, a Polonyinák Nemzeti Parknak, valamint helyi amatőr csillagászoknak és a közeli települések polgármestereinek az együttműködése nyomán jött létre.

Bő egy évvel ezelőtt egy skóciai nemzeti parkkal együtt a Kaposvártól délre fekvő Zselici Tájvédelmi Körzet lett az első, nemzetközileg is elismert sötétégbolt-park Európában. Magyarországról még a Hortobágyi Nemzeti Park tervezi sötétégbolt-rezervátum kialakítását.

Ha a fényszennyezés a jelenlegi ütemben folytatódik, 2025-re szabad szemmel már csak a Hold és néhány csillag lesz látható az éjszakai égbolton. Az emberiség évente dollár milliárdokat költ éjjeli világításra, fényreklámokra, ám ezek következményeként lassan eltűnik a Tejút látványa - mondta el korábban az MTI-nek Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke.