Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Feliratos görög-római cserepeket találtak Egyiptomban

2010.12.27. 10:29
3 hozzászólás

Görög-római cserépdarabokat találtak Kairótól délre olasz kutatók, olyanokat, amelyek az adott kor vallási gyakorlatát világítják meg - jelentette be az illetékes egyiptomi hatóság. A Fajjúm oázisban lévő Karún-tótól két kilométernyire északra, egy görög-római lelőhelyen bukkantak a 150 darab cseréptöredékre.

Az osztrakonokon démotikus felirat látható, azaz egyszerűsített hieroglifaírás, amilyent az utolsó egyiptomi dinasztiák idejében, a római kor elejéig használtak. A Legfelsőbb Régészeti Tanács (LRT) közleménye szerint a feliratok a görög-római Egyiptom lakóinak életére és vallási gyakorlatára nézve kínálnak támpontokat.

Minden egyes cserépdarabon egy pap neve található, olyané, aki Szoknopaiosz isten templomában szolgált. Szoknopaiosz a termékenység és a férfierő istensége volt, és ember-krokodil formájában ábrázolták. Az olasz régészcsoport vezetője azt gyanítja, hogy eredeti helyükről egy XIX. századi illegális ásatás során kerültek oda a cserepek, ahol most találták őket.

Szoknopaiu Neszosz-Dim esz-Szebaa lelőhely jelentőségét az egyiptomi görög-római korszak társadalmának megértése teszi nyilvánvalóvá, nem kis részben azért, mert kiváló álapotban maradt fenn, és mert nagy mennyiségben találtak itt papiruszokat, illetve egyéb feliratos tárgyakat. A hely, amely egy nagy kereskedelmi útvonalon állt, i.sz. az első és második évszázadban élte virágkorát - olvasható az LRT közleményében.