Veszprémi egyetemisták nemzetközi matematikasikere

2011.01.07. 16:29

A veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karának elsőévesei második helyezést értek el az Izraelben megrendezett nemzetközi matematikaversenyen. Az ifjú matematikusok 14 ország 106 csapata között érték el a kimagasló második helyezést, a nyolc feladatból álló megmérettetés kérdéseit interneten keresztül kapták. A feladatok megoldására az első fordulóban kérdésenként 10-15 perc állt rendelkezésre, a megoldásokat is számítógépes rendszeren keresztül kellett beadniuk a versenyzőknek.

A nemzetközi matematikaversenyt az izraeli Szamáriai Ariel Egyetemi Központ szervezte decemberben. A II. Internetes Matematikai Olimpia első fordulóján a két veszprémi elsőéves mérnök-informatika szakos hallgató Éles András és Szili László második helyezést ért el. A verseny második felében az első forduló kérdéseire részletes számolásokkal és indoklásokkal együtt kidolgozott válaszokat kellett angol nyelven beadni, itt a veszprémiek szintén a legjobbak között a 24. helyezést érték el.

A hallgatók tudásukat a kar által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában alapozhatták meg, Éles András a tavalyi Nemzetközi Matematikai Diákolimpián ezüstérmes lett. Az egyetemisták részt vesznek a kar tehetséggondozó programjában, kutatásaikat a rangos professzorokkal együtt végzik Veszprémben.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM