Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Több százmillió éves cápacsontvázak az év kövületei

2011.01.17. 12:00
3 hozzászólás
Két felnőtt és egy fiatal édesvízi cápa 290 millió éves csontvázát választották az év kövületének a németországi Schleusingenben.

A Perm korból származó megkövült állati maradványok egy három méter magas kőzetlemezben láthatók. A különleges fosszíliákra 2007-ben Keiserslautern közelében bukkantak harminc különálló lemezdarabon. A preparálást másfél éven át végezte a schleusingeni Természettudományi Múzeum.

A fosszíliákat rejtő kőzetlemez a kutatók szerint világszerte egyedülálló. A két kifejlett hím állat 2,15 méter hosszú. Ivarszerveik is megmaradtak, amelyek hasonlatosak a ma élő cápák szerveihez. A fiatal cápa csontvázának csak az elülső része maradt fenn.

A cápák eredetileg sötét, elmeszesedett porcanyaga a magas hőmérséklet hatására kifehéredett, így kontrasztba került a sötétszürke kőzetlappal, amelyben egy tüskés pikó és egy vérteshal maradványai is kivehetők.

A különleges leleteket a hét végén mutatta be a német nyelvű országok paleontológiai társasága a dél-thüringiai Schleusingenben. A társaság 2008 óta hirdeti ki az év kőzetét. Tavaly a címet a chemnitzi megkövült erdőben feltárt óriás zsurló érdemelte ki.