Genetikai rokonságot találtak a magyar és a török barack között
A tanulmányt, amely elsőként hasonlította össze a Törökországban és Magyarországon honos fajták genetikai állományát, a Journal of the American Society for Horticultural Science című szaklapban tették közzé a szerzők.
A szakemberek úgy vélik, a kajszibarack Kínából származik, onnan került Ázsián keresztül Európába. A kajszit földrajzi fellelhetősége szerint négy fő csoportba sorolják: a közép-ázsiai, az iráni-kaukázusi, az európai és a dzungari csoportokba. A törökországi fajták a második alcsoportba tartoznak, míg a magyarországiak az európaiba.
A Corvinus Egyetem kutatói török kollégáikkal együttműködve genetikai elemzéssel megállapították, hogy a magyar és az európai kultúrnövény-változatok vélhetően az iráni-kaukázusi genotípusok közötti kereszteződésből származtak. Hozzátették, hogy történelmi és nyelvészeti bizonyítékok is alátámasztani látszanak feltételezésüket.
Mint Halász Júlia kutatásvezető elmondta, munkájuk során 51 kajszifajta teljes, és 4 fajta részleges S-genotípusát határozták meg, így derült fény a közös múltra, és rokonságra. Az eredmények a leghatékonyabb fajtatársítás megválasztásában segíthetik a termesztőket és nemesítőket, ami gazdaságilag is kellő hasznot hoz, de a növény genetikai változatosságát is elősegíti.