Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Újabb géneket hoztak összefüggésbe a Parkinson-kórral

2011.02.02. 14:57
0 hozzászólás

Egy nemzetközi tudományos konzorcium öt újabb génváltozatot talált, melyek összefüggésbe hozhatók a Parkinson-kór kialakulásával, tizenegyre emelve ezzel a betegséghez kapcsolható variánsok számát - közölték a The Lancet című brit orvosi folyóiratban szerdán ismertetett tanulmányban.

1997-ig, az első genetikai háttérre utaló megállapításokig a Parkinson-kórt nem örökletes, hanem egyértelműen környezeti eredetűnek tartotta az orvosi közmegegyezés. A mostani öt génváltozatra brit, német, francia, izlandi, holland és amerikai kutatók bukkantak rá.

A DNS-molekula apró eltéréseinek egyike sem felelős önmagában ezért az idegrendszert érintő összetett betegségért, ám más génváltozatokkal együttesen növelik kialakulásának kockázatát. A vizsgálatba bevont páciensek közül annál az ötödnél, akiknél a legnagyobb számban fordultak elő a szóban forgó változatok, két és félszer nagyobb eséllyel fejlődött ki Parkinson-kór, mint a résztvevők azon ötödénél, akiknél a legkevesebb bukkant fel a génváltozatok közül.

A Parkinson-kór a motorikus rendszer rendellenessége, amely elsődlegesen 50 év fölötti embereket érint. Olyan súlyos remegéshez, merevséghez és egyensúlyzavarhoz vezethet, amely gondot okoz az érintetteknek a járásban, beszédben és alapvető napi feladataik elvégzésében is. A betegségnek jelenleg nincs ismert gyógymódja, bár az állapot egy dopaminhelyettesítővel enyhíthető.