Kifejlesztették az első MRI-biztos pacemakert

2011.02.09. 15:23
Az első MRI-biztos pacemakerrendszert engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA). Az újdonságot a világ legnagyobb orvosi műszergyártó vállalata, az amerikai Medtronic Inc. fejlesztette ki.

A szívritmus-szabályozót alkalmazása a népesség öregedésével egyre gyakoribb, világszerte jelenleg ötmillió beteg visel beültetett pacemakert vagy implantálható cardioverter-defibrillátort. A pacemakeres betegeknél eddig nem alkalmazhatták az egyik legkorszerűbb diagnosztikai eljárást, az agyi érkatasztrófák, daganatok, valamint számos neurológiai probléma feltérképezésére szolgáló mágneses rezonanciás képalkotást. Az MRI rádiófrekvenciája ugyanis zavarokat okozhat a szívritmus-szabályozó működésében.

A Medtronic által kifejlesztett Revo MRI SureScan Pacing System rendszerbe olyan funkciót építettek be, amely kikapcsolható a vizsgálat előtt, ezáltal jelentősen csökkenthető vagy teljesen kiküszöbölhető az MRI alkalmazásával kapcsolatos potenciális kockázat.

A mellkas bőre alá ültethető cardioverter-defibrillátor észleli a szív ritmuszavarait, és elkülöníti az életveszélyes kamrai ritmuszavarokat, amelyeket speciális sorozatingerléssel vagy elektromos áramütéssel megszüntet, így szükség esetén újraindíthatja a megállt szívet. Működése a pacemakeréhez hasonló, annyi különbséggel, hogy állandó védelmet nyújthat a hirtelen szívhalál, illetve a ritmuszavar következtében fellépő szívelégtelenség ellen.  • Hírek
  • Bankszámla