Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Száz új zuzmófajt fedeztek fel

2011.02.28. 15:36
4 hozzászólás
Egy nemzetközi kutatócsoport mintegy száz új zuzmófajt fedezett fel. A Chicagói Field Museum vezetésével megvalósuló kutatás egyik résztvevője az Európa egyik legnagyobb zuzmókutató-csoportjával büszkélkedő Grazi Egyetem Növénytani Intézete volt.

A zuzmó egy gomba és egy alga életközössége. Képes arra, hogy a legvalószínűtlenebb élőhelyeket is benépesítse - ecsetelte Martin Grube, a Grazi Egyetem botanikusa. Ezért mindenütt megtalálható. A kutatók abból indulnak ki, hogy világszerte körülbelül 750 ezer és 1,5 millió gomba- és zuzmófaj létezik, és ebből eddig mindössze százezret ismer a tudomány. Amennyiben továbbra is az elmúlt ötven év sebességével írnak le új fajokat, még kétszáz évbe kerülne az ismeretlen fajok publikálása - írják a kutatók a Phytotaxa című szaklapban.

Annyi idejük azonban nem maradt. Számos zuzmó ugyanis az erdőirtás által veszélyeztetett trópusi élőhelyekről került elő. Hogy legalább a fajok egy részét felkutathassák azok kihalása előtt, a kutatók nemzetközi szinten összefogtak és együtt publikálnak.

Jelen kutatásban 103 szerző működött közre. Az új fajok többek közt a Galápagos-szigetekről, a Fidzsi-szigetekről, Panamából, Kenyából, Tasmaniából és az Antarktiszról származnak, de Európa és az Egyesült Államok jól kutatott területeiről is kerültek elő.

A zuzmók azért érdekesek a tudomány számára, mert szélsőséges körülmények közt is előfordulnak. Ezen kívül a levegőszennyezést, különösen a kén-dioxid-terhelést jelző bioindikátorként vetik be őket, de az éghajlatváltozást is jól mutatja a zuzmóvilág összetételének változása.

A grazi zuzmókutatók az 1970-es évek óta kutatják ennek az élőlénycsoportnak a sokféleségét, biológiáját és evolúcióját, különös tekintettel az alpesi fajokra. Új központi témájuk a zuzmószimbiózisban részt vevő partnerek megválogatása, ide tartozik a baktériumokkal való társulás is.