Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Tömeges halpusztulás Kaliforniában

2011.03.09. 13:38
2 hozzászólás
Több millió szardíniatetemet vetett fel a víz egy Los Angeleshez közeli kikötőben helyi idő szerint kedden.

A televíziós híradások elpusztult halak tömegét mutatták, egy rendőrségi szóvivő szerint a halakból a vízfelszínen képződött réteg vastagsága eléri a 30 centimétert. A halak egy Redondo Beach-i kikötő, a King Harbor Marina vizét lepték el, több tucat hajót és jachtot körülölelve.

Biológusok szerint a halakat valószínűleg egy vihar sodorta ki a mólók által övezett, zárt területre, ahonnan nem találtak ki, és oxigénhiány következtében fokozatosan elpusztultak - közölte Andrew Hughan, a halászati és vadászati ügyekért felelős kaliforniai hatóság szóvivője.

Semmi sincs, ami szokatlannak tűnne: nem csillog olaj, nem találtunk vegyszereket, semmi jele bármilyen illegális tevékenységnek. Ahogyan egy halász éppen most fogalmazott nekem, ez természetes kiválasztódás - tette hozzá.

Az eset ritkának számít, de nem példa nélküli. A halászat világában ez egy délutáni fogásnak számít. Miközben a szakértők az okokat latolgatják, a hatóságok megkezdték a hatalmas mennyiségű haltömeg hálókkal és vödrökkel való eltakarítását. Egy rendőrségi illetékes közlése szerint még nem döntöttek arról, hová teszik a tetemeket, elképzelhető, hogy a nyílt tengeren öntik ki őket. A takarítás költsége eléri a 100 ezer dollárt (csaknem 20 millió forint).