Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az emlékezetért felelős immunmolekulára bukkantak

2011.03.10. 10:43
3 hozzászólás

Meglepő felfedezést tettek a Lausanne-i Egyetem neurobiológusai: felismerték, hogy fontos szerepet játszik az agy emlékezésért felelős területén egy olyan molekula, amelyet eddig csupán az immunrendszerben végzett természetes ölési feladatáról ismertek.

Andrea Volterra és csapata, az intézmény sejtbiológiával és morfológiával foglalkozó részlegének munkatársai az úgynevezett tumornekrózis-faktor-alfát vizsgálták. Ez a molekula vesz részt a gyulladásokban és egyéb immunválaszokban, amelyek során a test megöli a betegség okozóit.

A kutatások során kiderült, hogy a molekula az agyban, pontosabban a hipokampuszban, azaz az emlékezetért felelős központi agyi régióban is feladatot lát el: biztosítja, hogy az idegszövetben az egyes idegsejteket más sejtekkel kommunikálni tudjanak.

A svájci kutatók felfedezése az első, amely bizonyítja a közvetlen összeköttetést az immunrendszer és az agy funkciói között. Ez az információ különböző betegségek kutatásánál is nagy segítséget jelenthet: az Alzheimer-kóros betegeknél például nagy mennyiségű tumornekrózis-faktor-alfára bukkanhatnak.