Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Mostantól hivatalosan email az e-mail

2011.03.19. 16:43
56 hozzászólás

Az amerikai sajtó által általános helyesírási támpontként használt The Associated Press Stylebook and Briefing on Media Law, röviden AP Stylebook legújabb kiadása kimondja: az emailt ezentúl emailnek kell írni, nem e-mailnek, kötőjellel.

A kézikönyvet 1953 óta használja az összes, magára valamit is adó amerikai sajtótermék, az emailes változtatás várható volt azok után, hogy tavaly a weboldalak hivatalos írásmódját is megváltoztatták Web site-tól website-ra. A változtatást a Twitteren jelentették be, azzal az indoklással, hogy a nyelv folyamatosan változik, és ezeket a változásokat követnie kell a sajtónyelvnek is.

Ön szerint?

 • 2582
  email
 • 2141
  e-mail
 • 1517
  nem tök mindegy?
 • 718
  villanylevél

A magyar helyesírásban hasonló az email helyzete, mint Amerikában volt a bejelentés előtt: a hivatalos írásmód kötőjeles, de a gyakorlatban összevissza használja mindenki kötőjellel, illetve anélkül (az Index a kötőjel nélküli verzió mellett áll). A Google 30 millió magyar találatot ad a kötőjel nélküli, és 90 milliót a kötőjeles változatra.

Az email egybeírva egyébként az internet előtti időkben is ismert szó volt a magyar nyelvben, a zománc szó szinonimájaként.