Az amőbák is élnek szexuális életet

2011.03.23. 12:32

Az aszexuális amőbák mítosza már régóta tartotta magát. Ez a téves feltételezés bizonyára abból a besorolásból ered, amelynek alapján az összes amőbát a protozoák, vagyis az állati jellegű egysejtűek csoportjában tartották nyilván. A Neuenburgi Egyetem kutatói szerint az egyszerűbb és összetettebb organizmusok különválasztásából adódott az az elmélet, amely szerint az olyan parányi ősi élőlények, mint az amőbák, ivartalanul szaporodnak, és csak az összetettebb létformák élnek szexuális életet.

Az amőbák közül azonban több is előrébb lépett az eukarióták, vagyis a valódi sejtmaggal rendelkező sejtekből álló élőlények világába, a tudósok pedig arra jutottak, hogy ezek a parányi létformák is élnek szexuális életet. A szakemberek rámutattak, hogy már korábban is voltak nyomai az amőbák közötti szexnek, bár a szex és a szaporodás nem feltétlenül jár együtt. Az amőbák tudnak örökítő anyagot cserélni, illetve aszexuális úton osztódással szaporodni.

A tudósok úgy vélik, hogy eredetileg a legtöbb amőba szexuális volt, aszexuális csoportok csak a fejlődés későbbi szakaszában alakultak ki.  • Hírek
  • Bankszámla