A gyomorrák kockázatát is növeli a dohányzás
A dohányzás növeli a gége-és a gyomorrák bizonyos típusainak kockázatát még akkor is, ha felhagynak vele - állapította meg egy olasz tanulmány. A kutatók 33 tanulmány eredményeit összevetve kimutatták, hogy a nem dohányzókhoz képest az aktív dohányosok számára több mint kétszeres a kockázat a rákbetegség kifejlődésére a gégében vagy a gyomor egy részében, a gyomorszájban.
Néhány kutatásból kiderült az is, hogy a nyelőcsőrák veszélye még akkor is magas, ha az emberek akár három évtizeddel korábban felhagynak a dohányzással. Az adenocarcinomának nevezett két rákfajta a nyugati országokban viszonylag ritka, előfordulása különösen a kevésbé fejlett országokban magas. Az elmúlt évtizedekben azonban növekszik ezeknek a ráktípusoknak az előfordulása Európában és az Egyesült Államokban is, amit szakértők az elhízottak arányának növekedésével magyaráznak.
A dohányzást régóta azonosították kockázati tényezőként a gége- és gyomorrák esetében. A mostani kutatások segítettek pontosabban kimutatni a kockázat nagyságát. Sőt azt sugallják, hogy a kockázat az átlagosnál magasabb marad egy bizonyos ideig a dohányzással való felhagyás után.