Elza
-3 °C
1 °C

Új kezelési mód hepatitisz C-re

2011.03.31. 10:52
0 hozzászólás
Három szerből álló, új típusú koktélt próbáltak ki a hepatitisz C vírussal fertőzöttek kezelésére, az eredmények biztatóak - jelentették be amerikai kutatók.

A New England Journal of Medicine orvosi folyóiratbanismertetett tanulmány szerint a boceprevir nevű szer hatékony a hepatitisz C vírusfertőzés kezelésére. Ez a krónikus fertőzés 3,2 millió embert érint csak az Egyesült Államokban.

Jelenleg nincs vakcina a hepatitisz C ellen, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC becslése szerint évente több mint 12 ezer ember hal meg olyan májbetegségben, amely összefügg a fertőzéssel. A legtöbb vírusfertőzött tünetmentesen él évekig, ezért sokszor túl későn kezdik meg náluk a jelenleg használatos, két komponensű kezelést. Korábban a fertőzés leggyakoribb forrása valamely nem megfelelően ellenőrzött vérkészítmény volt, ma már inkább a drogfogyasztás közben közösen használt tű vagy a védekezés nélküli szex a jellemző.

A tanulmányba 1000 fölötti számban vontak be pácienseket az Egyesült Államokban, Kanadában és más országokban. A résztvevőket három csoportba osztották. Négy héten át mindhárom csoport kapta a most szokásos Rebetol (peginterferon és ribavirin hatóanyagú) kezelést. Az egyik kontrollcsoport ezt követően is ugyanezt a kezelést folytatta további 44 héten át, a másik csoport a meglévők mellé kapta még a boceprevir nevű vírusellenes szert 32 hétig, a harmadik csoport tagjait pedig 44 héten át a három komponensű új koktéllal kezelték.

A 2. és a 3. csoport tagjai, akik terápiájában benne volt a boceprevir, jobban reagáltak a kezelésre (59, illetve 66 százalékban), mint az első csoportba sorolt páciensek, néhány esetben vérükből teljesen eltűnt a vírus. A boceprevir specifikusan a hepatitisz C vírust célozza meg, és megakadályozza másolódását a fertőzött ember szervezetében.