Bonifác
10 °C
16 °C

Május 16-án indulhat az Endeavour űrrepülőgép

2011.05.10. 16:19
2 hozzászólás

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szabad utat adott az Endeavour űrrepülőgép indítására, s az újabb startidőpontot május 16-ra tűzte ki. Az Endeavour egy olyan, csaknem kétmilliárd dollár értékű kísérleti berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.

Az utolsó útjára induló űrrepülőgép startját eredetileg április 29-re tervezték, de közel négy órával a start előtt elektronikai meghibásodást észleltek, ezért leállították a visszaszámlálást. Az elmúlt hétvégén kicserélték a hibás alkatrészt, továbbá az elektromos vezetékeket, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a vezeték esetleg zárlatos volt.

"Ellenőriztük és kifacsartuk az egész rendszert. Most már egészen biztosak vagyunk abban, hogy nincs már probléma a géppel, és az elektronikával sem" - mondta hétfőn Mike Moses, aki a NASA űrsiklók indítását irányító csoportját felügyeli. Az eredetileg tervezett, április 29-i startnál a floridai Kennedy Űrközpontban jelen lett volna Barack Obama amerikai elnök és  családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja, amelyet kéthetesre terveznek. Az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.